Проширене вене – неуспешна каскада у вашим ногама

Сви смо гледали те филмове о катастрофама. Знате, они код којих неисправни вентили изгледају као главна тачка (бар они који укључују превише сложене машине које експлодирају када наиђу на неки нерешив проблем, попут „Шта је љубав?“). Притисак се повећава, пара вришти од пукотина у машинама, а вентили не успевају да задрже поплаву разарања.

Јесте ли знали да и у вашим венама постоје вентили? Они су ту да спрече повратни проток и наставе да се крв креће у правом смеру: до срца и плућа. У основи, то су ови преклопци који би требало да се отворе само у смеру у којем би крв требало да тече. flebozdrav krema za vene Шаљиво је када се ваша крв покушава кретати против гравитације. Замислите водопад који покушава да тече горе него доле (осим, ​​можда, мало мање драматичног). Срећом, мишићи ногу помажу у истискивању крви уназад, али чак и даље, вене које носе крв из ногу и ногу до срца морају се борити против гравитације до краја, што значи да су већа је вероватноћа да ће имати проблеме са вентилима од других вена у вашем телу. А неки људи могу имати вентиле који су слабији од нормалних.

Када венски вентили почну да отказују, крв кроз њих цури назад и накупља се у венама. Ова резервна крв на крају може да повећа вене и да се деформише: проширене вене. aktivais (Спидер-вене су, иначе, попут проширених вена, али у мањем обиму.) Овај отказ вентила дешава се често у великој сафеној вени која пролази кроз бутину, што доводи до стварања проширених вена на нози доле.

Преко половине од 50 и више година има проширене вене, па ако се нађете у овој групи, сигурно нисте сами. Постоји неколико фактора ризика за развој варикозних вена, укључујући породичну историју стања, гојазност, трудноћу, старост, недостатак покрета, хормоналне промене (као што су током пубертета и менопаузе), излагање сунчевој светлости и женскост. Проширене вене обично нису опасне, мада вам могу бити болне или неугодне. Повремено постоје озбиљне компликације из стања, попут чирева или крвних угрушака. (Када се угрушци стварају у венама дубоко у нози, стање је познато као дубока венска тромбоза. Ако се угрушак пресели у плућа, то може бити опасно по живот.)

Ако добијете проширене вене, вероватно нећете почети да пљунете пару или трепћући црвеним лампама, узвикујући: “Опасност! Опасност!” Уместо тога, (ако су захваћене вене у близини коже) вероватно ћете приметити да вене на нози изгледају истакнуто, испупчено, уврнуто или попут канапа. Или ћете можда испод коже пронаћи оно што изгледа као гроздови грожђа. Ноге се могу осећати болно, уморно или тешко. Проширене вене које су вам ближе костима можда неће бити тако јасно визуелно, али можда имате хронични оток на ногама, зглобовима и стопалима, као и бол, умор и тежину у ногама. Понекад се код људи са варикозним венама појави свраб на нози. Озбиљнији случајеви могу укључивати промену боје коже и развој чирева.

Ваш лекар за стопала може се у почетку одлучити за конзервативно лечење проширених вена. Он или она може предложити компресијске чарапе као начин да мало помогнете венама. Компресијске чарапе врше притисак на вене и помажу крви да настави да тече према горе према срцу. Чарапе за подршку пружају малу помоћ, а доступне су и чарапе за компресију без рецепта и на рецепт.

Вежбање, држање ногу уздигнутих када седите и губитак килограма могу све помоћи у ублажавању проблема код проширених вена. Такође ћете желети да избегнете укрштање ногу, ношење уске одеће и дуго стајање.

Ако конзервативни третмани не побољшају на одговарајући начин симптоме, постоје поступци за лечење стања. Минимално инвазивни поступци могу укључивати увлачење катетера у вену, а затим затварање вене помоћу топлоте или хемикалија. (Ваша крв ће и даље тећи другим венама, зато немојте наглашавати да се проблематична вена затвори.) Ултразвук се може користити за вођење таквих поступака на венама дубоко испод коже. Проширене вене се такође могу решавати ласерским третманима на површини коже. Или, ваш лекар може сматрати да је најбоље уклонити варикозне вене хируршки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *